Історія

Із виступу представників України на конференції IGF-2009 року у м. Шарм-ель-Шєйх. (Єгипет).
Семінар “The Governance Issues of Country Code Top Level Domains” (Проблеми Управління Доменами Верхнього Рівня Кодів Країн)

1. Україна є прибічником і активно брала участь в розробці завершальних документів самітів WSIS в Женеві і Тунісі.
2. Україна в 2007 році законодавчо імплементувала туніський план WSIS у вигляді Закону України «Про Основні засади розвитку інформаційного суспільства в Україні на 2007-2015 роки».
3. Серед питань, які є проблемними до цих пір в Україні це питання адміністрування і управління ccTLD .ua.
4. Домен ccTLD .ua був делегований в 1993 році індивідуумові, який був співробітником компанії «Комунікаційні системи» (вказана в БД IANA), яка в 1995-1996 фактично припинила своє існування, а поточні admin-c і tech-c покинули країну і стали проживати в США.
5. Більше ніж 6 років а не admin-c і tech-c не проживали в країні і втратили який-небудь зв’язок із співтовариством.
6. Громадське і прозоре обговорення питань щодо адміністрування національного домену .ua було розпочато в України на початку 2001 року. Дві проблеми обговорювалися: спочатку, хто має бути адміністратором ccTLD .ua? і по-друге, про потрібность повторної делегації (переделегування) ccTLD .ua.
7. У 2001році поточні admin-c і tech-c попереджуючи результати громадського відкритого обговорення взяли участь у створенні нової приватної компанії ТОВ “Хостмайстер”.
8. У 2003 році різні зацікавлені сторони інтернет-співтовариства в Україні досягли згоди про форму і модель адміністрування домена ccTLD .ua. В кінці 2003 року було створено Об’єднання підприємств “Український мережевий інформаційний центр” – ОП УМІЦ (UANIC) згідно моделі багатобічного партнерства, запропонованої ICANN. UANIC управляється відкритим колегіальним органом -Коордінаційною Радою УМІЦ (КР). У КР на принципах паритету представлені державні органи, асоціації операторів телекомунікацій і провайдери Інтернет. Тоді ж уряд своїм актом (розпорядження КМУ від 22 липня 2003 р. N 447-р “Про адміністрування домену “.UA”) визнав ОП УМІЦ уповноваженою організацію для адміністрування національного домена ccTLD .ua.
9. У той же час був прийнятий Закон України “Про телекомунікації”. Новий Закон регулював повноваження щодо адміністрування національного домену (стаття 56).
10. У 2004 році ОП УМІЦ почав активний діалог з ICANN. Був поданий запит на переделегування домену. IANA/ICANN впродовж 2-х років тричі вимагало офиційних підтверджень повноважень ОП УМІЦ щодо запиту про переделегування від Українського Уряду. Три уряди України підтверджували таке рішення держави.
11. Україна стала членом GAC ICANN в 2004 році, а в 2005 році представники України взяли активну участь у розробці принципів GAC, для ccTLD, яким неухильно слідує уряд України. Починаючи з 2005 року українські представники беруть участь в розвитку принципів GAC.
12. Найбільш активну стадію процес переделегування отримав в 2006-2007 роках. З боку України були виконані всі рекомендації документа ccTLD Redelegation Step-by-Step Overview.
13. У 2007 в результаті активної взаємодії UANIC і ICANN було досягнуте рішення про проведення додаткових консультацій в Україні зі всіма активними учасниками процесу і в першу чергу з ТОВ “Хостмайстер” із збереженням та виконання їм ролі tech-c. Українські учасники зобов’язалися провести діалог, а ICANN попросила забрати запит про переделегування ccTLD .ua, давши гарантії того, що об’єктивно розглядатиме ситуацію і прийме у будь-який момент відновлення запиту про переделегування.
14. У 2008 році в результаті відкритих і прозорих громадських обговорень і дискусій КР прийнала рішення про можливість розділення ролей admin-c і tech-c ( функції admin-c виконує УМІЦ, а технічні операції з доменом можуть продовжувати виконуватися ТОВ “Хостмайстер”).
15. У 2009, коли всі визнані співтовариством сторони усередині України знаходилися в процесі відкритого і прозорого діалогу, поточним admin-c (Комнанюком Д.) були проведені закриті (сепаратні) переговори з ICANN, в результаті яких ICANN підтвердила повноваження цієї приватної персони. Ці дії ICANN виконала на підставі брехливих та спотворених даних, представлених цією приватною персоною. А ні з боку ICANN, а ні з боку IANA представлені дані не були перевірені та не були належним чином ідентифіковані.
16. Таким чином, фактично стався процес шахрайского переделегування національного домена ua. ICANN порушив свої ж гарантії дотримання об’єктивного розгляду ситуації.
17. Сьогодні ситуація така, що приватна особа, яка шляхом підлогу зробила фактично кримінальні діяння, передала адміністрування (admin-c) і технічне управління (tech-c) національним доменом ccTLD .ua персонам, які є засновниками тієї ж приватної компанії “Хостмайстер”.
Шахрайське коло замкнулося – товариші шахрайством добилися збереження приватного привілею на управління суспільного (громадського) національного ресурсу.
Все було б не так сумно, якби стан ринку реєстрації доменних імен не знаходився в такому сумному стані в порівнянні з іншими країнами.

Старий сайт процесу створення ОП УМІЦ: www.ua-nic.net